Fællesskabet bliver bedre, når alle taler samme sprog

Både for arbejdsforholdet og samfundet er der store gevinster når landmændene stiller krav til danskkundskaber. Instrukser forstås bedre og familien bliver en del af lokalsamfundet.

En gang om ugen er frokoststuen på avlsgården Volsgaard omdannet til undervisningslokale. Her kommer en ekstern underviser og giver undervisning i dansk.

- Årsagen er, at vi gør dem (de udenlandske medarbejdere, red.) en bjørnetjeneste ved at tale engelsk med dem, har Pia Volsgaard, der sammen med sin mand driver avsgården Volsgaard, erfaret og fortsætter:

- Selvom de udenlandske medarbejdere ofte tror, de kun skal være i Danmark i et til to år, viser detsig ofte, at de etablerer sig i Danmark med kone og børn.

Pia Volsgaard oplever at børnene hurtigt lærer dansk, mens forældrene får langt sværere ved at blive en del af lokalsamfundet, hvis ikke de lærer
kulturen og det danske sprog. For eksempel bliver skole-hjem samtalen svær.

- Samtidig er vi som erhverv med til, at der kommer flere børn i ellers tyndt befolkede områder. Som arbejdsgivere har vi derfor et stort ansvar for, at de føler sig tilpasse og integreres i lokalområdet.

Pia Volsgaard fra avslgården Volsgaard mener, at vi gør udenlandske medarbejdere en bjørnetjeneste ved at tale engelsk med dem. Derfor er danskundervisning et krav, hvis man vil have arbejde på avlsgården.

Vi skal gå foran

- Arbejdet med at integrere er dog en proces, som kræver en indsats og tydelighed fra landmanden, fortsætter Pia Volsgaard.

- Vi skal gå foran og hjælpe dem med i foreningsarbejdet.

Det oplevede hun forleden, hvor de udenlandske medarbejdere fortalte, at de var en gruppe rumænere, som havde lejet den lokale hal til fodbold. Pia Volsgaard spurgte hvorfor de ikke havde meldt sig ind i en lokal sportsforening. Det fik hun ikke noget svar på. Hun konkluderer selv, at det må skyldes deres udfordring med sproget og deres behov for at hygge sig med landsmænd.

Kaffebord på avlsgården Volsgaard
Kaffebordet er en god mulighed for at få snakket dansk med hinanden på avlsgården Volsgaard.

Overvejer sprogpolitik

Dokumentation er vigtig på avlsgården. Fordi genetikken er vigtig for at forbedre effektiviteten hos griseproducenter, fortæller Pia Volsgaard, der driver virksomheden sammen med sin mand Tommy Volsgaard.

Pia og Tommy Volsgaard overvejer at lave en sprogpolitik, fordi 8 ud af de 15 ansatte landbrugsmedhjælpere er udlændige.