Siemens: Det gode kompetenceløft starter hos tillidsrepræsentanten

Som tillidsrepræsentant hos Siemens Gamesa i Brande spiller Jens Mark Pedersen en stor rolle i arbejdet med at få opkvalificeret sine kolleger.

42-årige Jens Mark Pedersen har mange kasketter. På én af dem står der tillidsrepræsentant for natholdet på Siemens  Gamesa i Brande. På en anden næstformand i uddannelsesudvalget, også på Siemens Gamesa. En tredje afslører, at han er bestyrelsesmedlem i 3F Midtjylland og sidst, men ikke mindst medlem af Netværkslokomotivets styregruppe.

Yes, han har mange kasketter. Og selvom der står forskellige titler på dem alle, så ligner de alligevel hinanden. De har nemlig alle noget med uddannelse at gøre.

Hvad enten det er opkvalificering af de basale færdigheder, eller efter-/videreuddannelse, så har det Jens Mark Pedersens interesse.

”Der er blevet tændt en ild i mig,” som han selv siger. Og særligt som kollega og tillidsrepræsentant forsøger han – ofte med stort held – at give ilden videre til sine kolleger på Siemens Gamesas nathold.

Vigtigt at opkvalificere

Jens Mark Pedersens interesse for kompetenceløft blev vakt for en håndfuld år tilbage, da han som tillidsmand på natholdet fik succes med at sende nogle kolleger af sted på kurser.

Hvordan fik du sat gang i opkvalificering og uddannelsesforløb blandt dine kolleger på Siemens Gamesa?

- Jeg sidder i fagbevægelsen, hvor vi har mange ufaglærte og folk med kortere uddannelser. Vi kan se, hvor vigtigt det er at opkvalificere. Det tog jeg med ud på arbejde. Jeg fik stille og roligt opbygget et netværk blandt de lokale uddannelsesinstitutioner, hvilket betød, at jeg i tider med produktionsnedgang kunne skubbe til dem, og på den måde hurtigt få sat noget uddannelse i gang blandt mine kolleger.

Små nederlag

Hvad betyder det, at tillidsrepræsentanten går forrest i arbejdet med at motivere til opkvalificering ude på arbejdspladserne?

- Det betyder alt, for det er tillidsrepræsentanten, folk lytter til. De lytter også til lederne, men som tillidsrepræsentant har vi bedre tid til at tage en snak med kollegerne, siger Jens Mark Pedersen, der også oplever, at det kan være svært at få tændt ilden i andre.

- Der er da små nederlag engang imellem. Hvis det ikke lige lykkedes at få en kollega i gang med en uddannelse, jeg havde set vedkommende i, eller hvis tiden ikke er moden, og man ikke kan tænde folk i det. Nogle kolleger synes ikke, det ikke er noget for dem. Så skal man lade være med at køre på. Andre gange har jeg fået motiveret folk, men så går der for lang tid, inden de kan komme i gang med uddannelsen. Det irriterer man sig over en halv dags tid. Men så er man tilbage igen og glæder sig over de andre ting, der lykkedes.

Dan et netværk

Hvilke gode råd vil du give andre tillidsrepræsentanter, der gerne vil bidrage til det gode kompetenceløft?

- Få dannet et netværk med de lokale skoler, og hold en tæt kontakt til jeres leder. Det er opskriften. Det er svært at danse
med en, som sidder ovre på stolen og ikke rigtig vil ud på gulvet, så det er vigtigt at have ledelsen med. Det er den måde, jeg har flyttet tingene på. Jeg har ikke kunnet trylle mange af de ting frem, vi er lykkedes med på Siemens Gamesa, uden samarbejdet med skolerne og min leder.

Hverdagens solstrålehistorier

Hvad er din egen motivation for at arbejde så meget med netop det her område?

- Når det lykkes at løfte et menneske fra ufaglært til faglært, og at se at mennesker kan blomstre op på den måde – dét er lønnen. Jeg vil også gerne bibeholde en god arbejdsplads i mange år, og det har vi ikke, hvis ikke vi uddanner os. Men glæden i at se folk, når de uddanner sig, den er fantastisk. Hverdagens solstrålehistorier – de er hele lønnen i sig selv.

Fakta

 • Om Jens Mark Pedersen

  42-årige Jens Mark Pedersen
  har arbejdet hos Siemens
  Gamesa siden 2007.

  Han er tillidsmand for 130 kolleger og har været det siden 2014.

  Ud over posten som  tillidsmand er han også næstformand i uddannelsesudvalget
  på Siemens Gamesa, bestyrelsesmedlem i 3F Midtjylland, og medlem
  af Netværkslokomotivets
  styregruppe.

 • Om Siemens Gamesa

  Siemens Gamesa i Brande
  beskæftiger 3.100 medarbejdere.

  Virksomheden har siden 2015 arbejdet med et 360 graders kompetenceløft af medarbejderne.