Landbrug_1

Pressemeddelse, d. 25. april 2016

Kolding Herreds Landbrugsforening stiller lokaler til rådighed for undervisningen

 "Det er et supergodt kursus," fastslår Andrii Vaskovskyi, der kommer fra Ukraine.

Han arbejder som driftsleder på en svinefarm og satser på en fremtid i Danmark.

"Og så er det jo nødvendigt at kunne sproget."

Direktør i Kolding Herreds Landbrugsforening, Niels Peter Madsen, ved ikke præcist hvor mange udenlandske landbrugsmedhjælpere, der har arbejde i Kolding og omegn.

"Men der er rigtig mange."

Andrii Vaskovskyi og hans medkursister startede på kurset i november og afslutter i juni.

Kursisterne, der alle arbejder i landbruget, er på skolebænken i et af Kolding Herreds Landbrugsforenings lokaler to gange om ugen.
Niels Peter Madsen lægger gerne lokale til sprogundervisningen.

"Vi vil jo altid understøtte vores medlemmer, og jeg ved, at der er behov for sådan nogle kurser. Så jeg ser gerne, at der arrangeres flere kurser af denne type her hos os. Det giver jo også kursisterne mulighed for at lære flere at kende og danne netværk."

Svineproducent Niels Sørensen fra Ødis og mælkeproducent Leif Phillip fra Lindknud har hver to rumænere med på kurset.

De er enige om, at sprogkurset giver mening for både de ansatte og for arbejdsgiverne.

"Hvis de ansatte gerne vil blive her i landet, eller hvis de vil på faglige kurser, er dét, at de kan forstå sproget, jo en forudsætning," siger Leif Phillip.

"Det ville jo være rart i det daglige arbejde, hvis medarbejderne også lige kunne tage telefonen," mener Niels Sørensen.

Da alle kursisterne arbejder i landbruget, tager sprogundervisningen især udgangspunkt i forskellige faglige emner, som kursisterne møder i deres hverdag.

Når en udlænding har fået dansk cpr-nummer, har vedkommende ret til et gratis danskkursus på 250 lektioner. Denne ret gælder de første halvandet år, udlændingen er i Danmark.

Jobcentret i kommunen eller sprogskolen kan oplyse mere om kurserne, der enten foregår på sprogskolerne, eller – som i dette tilfælde – et andet relevant sted.

 

Fakta om kurset:

Netværkslokomotivet har været med til at løbe kurset i gang, og vil gerne dele erfaringerne fremadrettet, hvis der er behov for flere sprogkurser for udenlandsk arbejdskraft.

Sprogskolen Kolding har ansvaret for undervisningen.
 

Fakta om Netværkslokomotivet:

Netværkslokomotivet er et uafhængigt netværk af private og offentlige virksomheder, arbejdsmarkedets parter, uddannelsesinstitutioner, beskæftigelsesregionerne i Region Midtjylland og Region Syddanmark samt Ordblindeforeningen.
 
Netværkslokomotivet informerer og inspirerer virksomheder og organisationer til at sætte læsning, stavning, skrivning, regning, IT og dansk for tosprogede medarbejdere på dagsordenen. Der er ca. 670 medlemmer af netværket.
 
Yderligere oplysninger:
 - Netværkslokomotivet, konsulent Jonna Bach, 24 47 63 35
 - Kolding Herreds Landbrugsforening, direktør Niels Peter Madsen, 76 34 17 00
 - Sprogskolen Kolding, vejleder Nanna Høy, 79 79 83 00